
Mijn lief klein neefje (bijna 16 jaar) kwam op bezoek en hij wou graag mergpijpjes eten. Hij had het ooit eens bij mij gegeten en vond het super lekker. Daarom ben ik best trots op hem, niet iedereen lust dit. Toch wel een speciale consistentie en zeer vettig, heerlijk bij brood. Wanneer het merg gaar is kan je het smeren zoals boter. Ik vind het heerlijk. Ik bestelde dus mergpijpjes bij de slager en maakte op de barbecue op vier manieren...
✨ Shiitake en miso
✨ Gebakken ui en balsamico
✨ Groene kruiden en knoflook
✨ Venkel en sinaasappel

Voor 4 mergpijpjes:
4 stuks halve runder mergpijpjes, in de lengte doorgezaagd.
Peper en zout naar smaak
✨ Doe de merg pijpjes in een aluminium bak, kruid royaal met peper en zout en bedek met aluminium folie.
✨ Bak ze gedurende 20 minuten op de barbecue op indirecte hitte, met het deksel gesloten. Dit kan ook in de oven, 20 minuten op 220 graden.
✨ Haal de folie er af.
✨ Doe de toppings er op en bak nog 3 minuten verder.
✨ Hier onder leg ik uit hoe ik elke topping maakte. Ik maakte ze op voorhand en bewaarde ze in de koelkast.
✨ Serveer met krokant stokbrood.

Voor het mergpijpje met shiitake en miso
4 stuks gedroogde shittake
1 theelepel miso
een scheutje olie
✨ Week de shiitake in heet water gedurende 15 minuten.
✨ Snij ze in stukjes en meng de miso er onder.
✨ Doe ze in een pan met een scheutje olie en bak kort aan tot de randjes goudbruin beginnen kleuren.

Voor het mergpijpje met gebakken ui en balsamico
1 witte ui
1 eetlepel balsamico crème
Peper en zout naar smaak
Scheutje olie
✨ Snij de ui in blokjes.
✨ Bak in een pan met een scheutje olie tot ze goed bruin zien.
✨ Kruid met peper en zout en voeg de balsamico crème toe

Voor het mergpijpje met groene kruiden en knoflook.
1 lente ui
5 gram verse peterselie
5 gram verse bieslook
2 tenen knoflook
Peper en zout naar smaak
✨ Hak alle ingrediënten fijn.
✨ Kruid naar smaak met peper en zout.

Voor het merg pijpje met venkel en sinaasappel
1 theelepel venkel zaadjes
Zeste van 1/2 sinaasappel
Sap van 1/2 sinaasappel
Scheutje olie
Peper en zout naar smaak
✨ Bak de venkelzaadjes kort aan met een scheutje olie zodat de smaken vrij komen.
✨ Meng de venkelzaadjes met de zeste en sap van de sinaasappel en kruid met peper en zout.
Comentarios