top of page

Sint-jacob met wortel crème, vadouvan en dukkah

Foto van schrijver: Leen Leen

Dit feestelijke voorgerechtje is, op de sint-jacob na, volledig voor te bereiden. Zacht zoete wortel creme met kruidige dukkah, frisse bieslook olie en boterzachte sint-jacob. Een speciale maar zachte combinatie van smaken.


Ik maakte zowel een bordje met 1 of 3 stuks sint-jacob, als een klein of groter voorgerecht.


Alle speciale kruiden en specerijen vind je bij de Aziatische en Midden-oosterse supermarkt. Of online.


Voor 2 personen als groot voorgerecht, of 6 personen als klein voorgerecht.

45 minuten werk


Voor de sint-jacob:

6 sint-jacob, coquille

1/2 theelepel vadouvan

Zout

30 gram boter


Voor de wortelcrème

5 wortelen

1/4 theelepel vadouvan

2 eetlepels olijfolie

20 ml room

15 gram boter

Zout naar smaak


Voor de dukkah:

1 eetlepel pijnboompitten

1 theelepel koriander zaad

1/2 theelepel komijn zaad

1 theelepel sesamzaad

zout naar smaak


Voor de afwerking:

Bieslook

Groene bieslook olie (recept vind je hier)


Op voorhand te maken:


Voor de wortel creme:

✨ Schil en snij de wortelen in schijfjes.

✨ Kook ze gedurende 25 minuten in gezouten water.

✨ Bak ondertussen de vadouvan kort in een scheutje olie, om de smaken wakker te maken.

✨ Giet de wortelen af.

✨ Mix ze met de staafmixer volledig glad. Voeg de vadouvan met olie toe, de boter en de room. Meng goed.

✨ Bewaar in een glazen bakje met deksel.


Voor de dukkah:

✨️ Doe alle ingrediënten voor de dukkah in een pan en rooster droog tot de geur er uit komt. Ongeveer 2 minuten.

✨ Doe alles in een vijzel en stamp tot alles net gebroken is, het mag zeker nog wat grof zijn.

✨ Bewaar in een luchtdicht potje.


Voor de afwerking:

Het recept voor groene olie postte in al eerder en vind je hier.

Op de moment zelf:

✨ Warm de puree weer op.

✨ Verwarm de borden.


✨ Kruid de rauwe sint-jacob met de vadouvan, en zout naar smaak.

✨ Smelt de boter in een pan en bak de sint-jacob op middelhoogvuur kort aan, 2 minuten langs elke kant.


✨ Dresseer de borden.

✨ Begin met de wortel puree, in een hoop of een veeg zoals gewenst.

✨ Leg hier op de sint-jacob.

✨ Versier met de dukkah, bieslook olie en een takje bieslook.



Comments


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

  • Instagram
  • TikTok

© 2035 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page