top of page

"Nar ekşili yaprak sarma": Turkse gevulde wijnbladeren met rijst en granaatappel

  • Foto van schrijver: Leen
    Leen
  • 21 jun
  • 1 minuten om te lezen

Een heerlijke vegetarische (vegan zelfs) variant op de sarma met vlees die ik een lange tijd geleden eens deelde. De granaatappelsiroop geeft een lekkere zoetzure smaak aan de hartige rijst.



Voor 6 personen

2 uur werk


400 gram ingemaakte wijnbladeren (tokat)


Voor de vulling:

600 gram rijst

2 eetlepels tomatenpuree

2 ajuinen

2 tomaten

1 rode paprika

1 handje verse peterselie

2 eetlepels granaatappelsiroop

Zout naar smaak


Voor het tomatenwater:

2 eetlepels tomatenpuree

4 eetlepels granaatappelsiroop

4 eetlepels olijfolie

600 ml water


Om af te werken:

1 granaatappel

Verse peterselie



  • Zet de wijnbladeren onder in water en laat een nacht weken. Dit is om het overtollige zout er uit te trekken.

  • Doe de ajuin, Paprika, tomaat, peterselie, zout, tomatenpuree en granaatappelsiroop in een blender en blend fijn.

  • Meng dit onder de rauwe rijst.


  • Rol ongeveer 1 theelepel rijst in elk wijnblad. Let op dat de 'mooie' kant van het blad aan de buitenkant zit. Rol ze niet te strak, de rijst zet uit bij het koken.

  • Leg op de bodem van een gietijzeren pot een laagje wijnbladeren, die dat gescheurd zijn of te klein bijvoorbeeld. Dit voorkomt dat ze verbranden.

  • Schik alle sarma mooi in de pot.





  • Maak het "tomatenwater": meng de tomatenpuree, water en granaatappelsiroop.

  • Giet dit over de sarma, ze moeten net onder het vocht staan.

  • Leg er een bord op, zodat ze tijdens het koken naar beneden geduwd worden.



  • Laat ze rustig koken op laag vuur, met het deksel op de pot, gedurende 45 minuten.

  • Werk af met granaatappelpitjes en verse peterselie.

  • Serveer met yoghurt en citroensap.


  • Extra tip: dit gerecht kan perfect ingevroren worden na de bereiding.

Comments


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

Voor dagelijkse updates, volg me op sociale media:

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

© 2025 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page