top of page

"Köfteli turlu": Turkse mini balletjes met groenten

  • Foto van schrijver: Leen
    Leen
  • 19 apr
  • 2 minuten om te lezen

Ik dacht van dit gerecht veel overschot te hebben, maar dat viel toch anders uit. Mijn dochter en man vonden het zo lekker dat het dezelfde avond allemaal op was. Gemakkelijk te maken, het meeste werk is de kleine balletjes rollen.


Dit gerecht is ook ideaal om in te vriezen!


Ik gebruik voor de balletjes een kruidenmix die ik kocht bij de Turkse supermarkt maar je kan deze mengeling eventueel zelf maken:


Voor 4 personen

1 uur werk (waarvan 30 minuten balletjes rollen)


Köfte kruidenmix:

2 eetlepel paprikapoeder

1 eetlepel knoflookpoeder

1 eetlepel uienpoeder

1 eetlepel komijn

1 theelepel zwarte peper



Voor de balletjes:

500 gram rundsgehakt

2 eetlepels broodkruimels

1 ei

1 eetlepel köfte kruidenmix

Zout naar smaak


3 wortelen (300 gram)

3 aardappelen (400 gram)

150 gram erwtjes (diepvries)

1 rode paprika

1 ajuin

Scheutje olijfolie.


Voor de saus:

1 eetlepel domates salça (tomatenconcentraat)

1 eetlepel biber salça (paprikaconcentraat, te koop bij de Turkse supermarkt)

1 theelepel köfte kruidenmix

1/2 blokje bouillon, rund (of 1 volledig blokje als je het wat meer gezouten wil)

30 gram boter

300 ml water




✨ Meng alle ingredienten voor de balletjes goed door elkaar.

✨ Maak van het gehaktmengsel zo klein mogelijke balletjes, ongeveer de grootte van soep balletjes.

✨ Bak de balletjes goed aan in een pan met een scheutje olijfolie. Niet te veel roeren, dan vallen ze uit elkaar. Eens ze een goed korstje hebben komen ze vanzelf los.

✨ Haal de balletjes uit de pan en hou ze even opzij.


✨ Snipper de ajuin.

✨ Snij de wortel, aardappelen en paprika in hapklare stukken.


✨ Doe de ajuin in een pot met de boter en laat kort bakken.

✨ Voeg beide salça's en de kruiden toe en laat kort bakken.

✨ Voeg het water en bouillonblokje toe en breng aan de kook. Zet op laag vuur.


✨ Doe de wortel en aardappel in de saus en laat dit 10 minuten rustig pruttelen.

✨ Voeg de paprika en erwtjes toe en laat nog eens 10 minuten pruttelen.

✨ Voeg de balletjes terug toe en roer voorzichtig om.


✨ Werk af met verse peterselie en serveer met pilav. Recept voor Turkse rijst vind je hier.


コメント


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de maandelijkse nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

Voor dagelijkse updates, volg me op sociale media:

  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok

© 2025 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page